Business center

Business center interior

Apartment building

Business center exterior

Village house

Village house interior

Apartment building

Hospital renovation

Private Condo

Private Kindrgarden

Private Apartment

Pilgrim Hotel

Click on image to view the specific project

 
 

Business center

  • year: 2012-2016

  • location: Russia, St.Petersburg, emb. of river Prjgka

  • authors: Architectural bureau "B2"

The “B2 bureau“ has been working on this project for several years, and produced over 15 variations of exterior design. The building is located in historical city center, but away from main sights. While it is suitable for remodeling, variety of regulations, city’s zoning and every-changing architectural master plan in effect at that time made it extremely difficult to approve the project. 

To overcome this constraint, and convince officials, we had to build a 3D model of the surrounding area, visualize and analyze how our design interacts with the views of the city. We combined actual photos and 3D renderings for a “before-after” presentation to prove the building fits well. Our efforts paid off, the project has been successfully approved by city and investors, and right now construction is finally in progress. 

Business center interior space

  • year: 2014

  • location: Russia, St.Petersburg, Obuhovo

  • authors: Architectural bureau "B2"

The building is located in Saint-Petersburg, Russia, which is known for limited daylight and low gray skies. I used air, light and metropolitan themes to create stylish and healthy environment. 

The main idea of the project was to engage the outdoor space and bring the light into the interior. To accomplish this I used five-story high atrium and connected it with the outside by a transparent glass façade. 

Natural light in the North is a valuable commodity, so I wanted the natural light to flow throughout the building. To achieve this, we collaborated with engineers from Nayada company to design special curved glass wall, bending the light and allowing it to illuminate floor-halls on the levels 1 through 4. The floor-halls above 4 do not face the atrium, and they are decorated with false windows. 

I used mosaic based on Michael Lenn artwork for the entrance zone on the ground floor. For the reception bar, I used custom-designed single piece molded from acryl. Other materials used include travertine and 3D ceramic granite tiles on the walls. 

To support the metro theme, every level of the building is dedicated to one of the world’s capitals. On every floor, there is a painted glass panel, also based on Michael Lenn artwork, as well as a recognizable city’s landmark cut out of polished sheet metal.

 

Apartment building

common areas

  • year: 2016

  • location: Russia, St.Petersburg

  • authors: Architectural bureau "B2"

This is the project for LSR Group series №329, adopted for a project in less wealthy neighborhood. 

Also “featuring” some "engineering marvels" ;-), such as the elevator well “almost detached” from the main building structure (pre-fabricated concrete and rebar panels require 3 inches spacing with elevator well by design). 

Specifics here included vandal-resistant surface finish (by Tikkurilla) on the first floor, durable lighting fixtures, accent lining, and stainless steel décor panels in the elevator hall. Comes in two colors – carrot red and mocha grey.

 

Business center exterior

  • year: 2015

  • location: Russia, Voroneg

  • authors: Architectural bureau "B2"

The Original concept was proposed by “ABD architects”. The customer decided to move the project to “B2”, but kept the design as a requirement. We took over the project, and updated it to conform to code, made numerous enhancements, including the main entrance, floor space, exterior details and many more. I did entire 3D modeling, texturing, visualization and presentation collateral, drafts to finished product. The building is going to be the first business center of a such scale in the city. 

The main challenge was about adopting 3rd party (in my mind, questionable) concept to produce actionable design that also looks appealing. 

 

Apartment building

common areas

  • year: 2016

  • location: Russia, St.Petersburg

  • authors: Architectural bureau "B2"

This is an example of a project on a tight budget. The goal was to come up with diverse and sophisticated, yet inexpensive-to-build, solution suitable for residential mass construction. 

To stay on budget, I had to use standard (and often cheap) materials and limited construction labor allowances, and improvise some original ways to use them.The project involved designing the common space interior for mass-produced buildings (LSR Group apartment buildings series №327, which are typically build side-by-side by dozens on the same spot). 

The common space comes in two variations – the green and the orange. One of the variations includes partition wall -shamelessly-stolen-from- inspired by Piete Mondrian work. 

 

Hospital renovation

  • year: 2017

  • location: the USA, Boston

  • authors: LLC Isgenuity

 

Due to nondisclosure agreement the document samples can not be published on a web-site. Here one can find several iterations of register desk design, ambulance canopy model (Revit) and photo of the mockup. 


The real size headwall layout with the attachable mockups of required medical equipment was placed on the walls during one of the client meeting. This interactive session helped doctors to find the most desirable location of each item, by manipulating the real size cardboard equipment. This changes significantly improved workflow.

 

The project work included, but was not limited to Revit modeling, drafting, site visits, logging of information, research for specific designs, meeting and project documentation, graphic work, organization of project files, specification research, submittals review etc.

 

Village house

  • year: 2016

  • location: Russia, the suburbs of Moscow

  • authors: Kseniia Barvitskaya

 

This is the project of a village family house for my parents friends. Having bought project of standardized house, happy land owners found out that the project doesn't quite fit there needs. Little changes of initial plans had grown into the new project with completely new facades and significant improvement of the space use.

 

Village house interior

  • year: 2017

  • location: Russia, the suburbs of Moscow

  • authors: Kseniia Barvitskaya

 

This is the second iteration of the previous project - the village family house. The cozy and warm space of the first floor welcomes the members of the family and their guests. The owners are a social couple, who have a daughter (she has just entered a university). On the basement level there is a special rest area with a sauna and a shower. The second floor is dedicated to a private zone,which contains the master's bedroom, the daughter's room with an office and a lounge zone, and also guest rooms. 

 

Private Condo

  • year: 2016

  • location: USA, Boston

  • authors: Kseniia Barvitskaya

 

This is a project for a young family with two cute children, who recently bought a 3-storey condo in Burlington, MA. The bedroom takes almost 60% of the living area on the second floor, and is intended both as personal and individual work space for him and for her. 

They love spending time together, but also need to be focused, therefore I used a matte sanded glass to separate two areas, as well as adding the carpeting and accent lighting to distinguish bedroom space. 

I designed a few versions of bedroom and several generations of floor plans, including current (while both children are small) and long term (when the children will grow up and will need separate rooms). Parents wanted kids’ rooms on different floors. Therefore, common area on the third floor will be transformed from leisure zone to part common area and part teenager room when the time comes. To accommodate for this requirement I designed 3rd floor space in a way it allows to easily carve out a personal quarters for the young gentleman, while leaving the remainder of the space for the rest of the family. For example, the bar water and sewer outlets can be later converted into a private bathroom.

 

Private kindergarten

  • year: 2012

  • location: Russia, St.Petersburg

  • authors: Kseniia Barvitskaya

 

The kindergarten "The little pearl" is located on the ground floor in the built-in spaces of an apartment building. The interior, accomplished in marine theme had two typical Saint-Petersburg challenches - the lack of space and the lack of light.

 

The lack of space problem was solved by using beds-transformers for the day naps (according to Russia codes the children are not allowed to nap in “trays” like in the USA).

The lack of light was addressed by locating playrooms along the windows front and moving administrative and technical areas towards the middle of the building. This way the insolation of the main spaces was brought to 2.5 continuous hours per day, or over 50% of the time kids spend in the day care, which makes it possible to have a kindergarten in that space according to the code.

The teachers group and principal meetings helped to dial in safety and vandalism resistance requirements (interior damages done by the kids was a hot topic) and optimize the workflow.

My work included the measurements, initial plans, concept, design, electric plans, tiling design, materials and material purchasing, visualizations, elements décor and everything else minus brick and mortar work. What I would consider as personal achievement here is the ability to bring all our ideas to life while “designing to cost” and using cheap materials in smart and creative ways. 

My effort was ultimately rewarded with glowing reviews of teachers and parents and, most importantly, the happy faces of kids who really like the place.